Gezondheidsfeit of gezondheidsfabel?

Over gezondheid doen heel wat verkeerde veronderstellingen de ronde. Ik help in deze blog graag vijf fabeltjes de wereld uit … of zijn het toch feiten? 😉

1. Je mag niet zwemmen na een maaltijd = fabel!

Dat je minstens een uur moet wachten om te zwemmen na het eten, is een fabeltje! Het klopt dat je maag-darmsysteem na een maaltijd meer bloed nodig heeft voor de vertering. Maar de 6 liter die door je aderen stroomt, is ruim voldoende om je lichaam warm te houden en je spieren energie te geven om te zwemmen. Een ongemakkelijk gevoel, alsof je eten op je maag ligt, kan natuurlijk wel optreden.

2. Bitter fruit verkleint je maag = fabel!

Je hebt vast al eens gehoord dat je maag krimpt als je bitter fruit zoals pompelmoes eet. Maar … dat klopt niet! Je maag is een soort zak die uitzet als je veel eet en krimpt als je weinig eet, maar bitter fruit heeft geen bewezen invloed op het volume van je maag.

Een reden om geen bitter fruit meer op het menu te zetten? Natuurlijk niet! Want het barst van de vitamine C, heeft een reinigende werking én stimuleert je vetverbranding. Geen enkele reden voor een zuur gezicht dus! 😉

3. De dunne darm is de langste = feit!

De dunne darm is inderdaad de langste darm in het menselijke lichaam. Hij heeft een gemiddelde lengte van 6 à 7 meter. Het is een heel proper en reukloos orgaan dat glanzend en roze is. Zijn voornaamste functie? De voeding die uit de maag komt, nog kleiner maken. En voor een keer hebben mannen niet de langste 😉 – de dunne darm van een vrouw is gemiddeld langer dan die van een man.

4. Van warme melk slaap je beter = feit … en toch ook fabel!

Deze volkswijsheid bevat een kern van waarheid. In melk – koud, lauw of warm – zit tryptofaan, een stof die je slaperig maakt. Enige voorwaarde? Je moet 2 tot 3 liter melk drinken om het effect te voelen. Niet echt slim, want dan zou je ’s nachts voortdurend moeten opstaan om naar het toilet te gaan.

Warme melk laat je wel gemakkelijker je slaap vinden omdat een warme drank kalmerend en ontspannend is voor je lichaam en geest. Maar je kunt dus net zo goed warme soep drinken. Een kop koffie is dan weer een minder goed idee natuurlijk.

5. Je appendix is nutteloos = fabel … en toch ook feit!

Dat je appendix een overbodig orgaan is, klopt niet helemaal. Je kunt inderdaad probleemloos leven zonder die uitstulping aan het einde van je blindedarm, maar nutteloos is je appendix zeker niet. Het is een opslagplaats van goede darmbacteriën. Hij bestaat uit lymfeweefsel vol immuuncellen die slechte organismen kunnen aanvallen. Een soort persoonlijke back-up wanneer het merendeel van je goede darmbacteriën je darmen heeft verlaten na bijvoorbeeld een buikgriep.