Veelgestelde vragen | Goesting in Gezondheid

Veelgestelde vragen over osteopathie en voedingsadvies

Gezonde voeding

Hoe benadert Goesting in Gezondheid gezonde voeding?

Goesting in Gezondheid legt de nadruk op voeding die positief op je lichaam en je gezondheid inwerkt. In mijn filosofie is er alleen plaats voor voeding waaruit je lichaam echt energie haalt. De focus ligt op biologische en lekkere voeding zonder kleurstoffen of producten die de houdbaarheid verlengen. Suiker, zuivel en tarwe hebben daarin geen plaats. Onbewerkt, eerlijk en voedzaam eten is de norm. Goesting in Gezondheid wil je bewust laten kiezen voor een gezond eetpatroon en een gezonde levensstijl. Ik streef naar lekker eten in zijn puurste vorm, dat jou en je lichaam blij maakt.

Neemt gezond eten veel tijd in beslag?

Gezond eten is een levensstijl waarvoor je bewust kiest en waarvan je stap voor stap het positieve effect op je lichaam ontdekt. Om gezond te eten moet je verse ingrediënten in huis halen waardoor het wat meer tijd vergt dan traditionele kost. Maar die extra inspanning loont en valt heel goed mee als je het slim aanpakt. Start je met gezond te eten? Dan garandeer ik je dat je je na een tijdje veel fitter en gezonder voelt en niets anders meer wilt.

Hoe combineer ik de Goesting in Gezondheid-levensstijl met mijn drukke leven en job?

Gezond eten werkt het best als je je aan de regels houdt. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Vooral niet als je voor je job veel op de baan bent bijvoorbeeld. Goed plannen is dan de boodschap. Want hoewel onze maatschappij almaar meer aandacht heeft voor gezonde voeding, blijft ergens onderweg gezond eten vinden vaak een uitdaging. Een gouden tip? Maak ’s morgens thuis je eten klaar en neem dat mee. Je staat er natuurlijk niet alleen voor. Op mijn website en blog vind je recepten en krijg je informatie die je helpt om de juiste keuzes te maken en je gezonde levensstijl met je drukke bestaan te combineren. Gezond eten is soms lastig, maar it’s worth it. Je krijgt er massa’s energie door en voelt je dus beter op je werk, in de sportclub én in de keuken. En nog meer goed nieuws: genieten van een lekker wijntje of een heerlijke cappuccino op een zonovergoten terras hoort er gewoon bij!

Gezond eten betekent koken met niet-traditionele ingrediënten die ik niet in huis heb. Hoe pak ik dat aan?

Je hoeft heus niet onmiddellijk naar de winkel te hollen en je voorraadkast met gezonde ingrediënten vol te stoppen. Stap voor stap opbouwen is de beste aanpak. Koop basisingrediënten zoals kokosolie, quinoa, zaden en pitten, en vooral veel verse groenten en fruit. Daarmee kom je al heel ver. En zo bouw je je gezonde levensstijl langzaam op. Bovendien vind je in mijn recepten ook altijd alternatieven en geef ik aan welke ingrediënten je eventueel kunt weglaten.

Waar vind ik de ingrediënten voor mijn gezond eten?

Mijn filosofie baseert zich op pure, onbewerkte, verse voeding waarvan je lichaam blij wordt. Die voeding kun je vrijwel overal kopen: op de markt, in de biologische supermarkt, in natuurvoedingswinkels en zelfs in de winkel om de hoek. Of je legt een eigen moestuintje aan. Voor sommige recepten moet je misschien naar verschillende winkels of moet je op zoek naar specifieke ingrediënten. Maar die zoektocht kan ook leuk zijn. En je kunt natuurlijk ook altijd terecht in mijn webshop.

Is gezond eten niet duur?

Gezond eten zoals verse groenten, fruit, zilvervliesrijst … kost inderdaad meer dan groenten uit een potje, een bokaal balletjes in tomatensaus of witte rijst. Maar die meerprijs weegt niet op tegen de voordelen van gezond eten. Je voelt je fit, je lichaam is helemaal gezond en je barst van de energie. Dat betekent dat je minder ziek bent, efficiënter werkt en meer goesting hebt om voluit van het leven te genieten!

Wie kan er voor voedingsadvies terecht bij Goesting in Gezondheid?

Ik ben er voor iedereen die streeft naar een evenwichtig en gezond eetpatroon. Goesting in Gezondheid helpt je onder meer om:

 

 • een gezonde levensstijl op te bouwen;
 • meer energie te krijgen;
 • je fitter te voelen;
 • je meer bewust te worden van de voordelen van gezond eten;
 • je gezonde gewicht te behouden of te bereiken.
Hoe verloopt een intakegesprek?

Tijdens het intakegesprek neem ik alle tijd om te luisteren naar jouw verhaal en verwachtingen. Ik wil alles weten over jouw levensstijl, je achtergrond en je eetgewoontes. Samen bekijken we welke eetpatronen we moeten veranderen. We doen een bodyscan, wegen je, en bepalen je vetpercentage en BMI. Zo krijg ik een duidelijk beeld van je lichaamsparameters. Ons hoofddoel? Een gezond voedingspatroon zonder honger of energiedipjes.

Hoe verloopt een voedingsconsultatie?

We ontmoeten elkaar om de twee of drie weken. Ik stel een individueel dagschema met gericht voedingsadvies op en zoek pure, gezonde en natuurlijke alternatieven die passen bij jouw eet- en leefgewoonten. Die informatie breng ik samen in een overzichtelijke bundel met extra tips en alternatieve gerechten om gezond te eten. Na elke consultatie vullen we de bundel aan.

Tijdens onze volgende voedingsconsultaties overlopen we telkens je dagschema, krijg je extra informatie en doen we een bodyscan om je vooruitgang te bepalen. Onze voedingsconsultaties zijn in de eerste plaats positieve inspiratie- en motivatiemomenten om door te zetten.

Moet ik een afspraak maken voor voedingsadvies?

Ja. Als je een afspraak maakt, kan ik genoeg tijd voorzien om je goed te helpen. Je kunt je afspraak maken via telefoon 0497 53 61 21, via e-mail of via het contactformulier.

Osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele onderzoek- en behandelmethode die zich richt op de detectie en behandeling van functiestoornissen in de mobiliteit (beweeglijkheid) van het bewegingsapparaat (gewrichten en weefsels), organen en weefsels in het lichaam. Osteopathie heeft als doel de algemene gezondheid van de patiënt te optimaliseren door de onderliggende oorzaken van fysieke ongemakken aan te pakken.

Wat houdt de methode van geïntegreerde technieken van Frank De Bakker in?

In het lichaam is alles met elkaar door bindweefsel verbonden. Het bindweefsel rond de organen en de schedel, de zogenaamde fasciale structuren, verbinden de organen, de bloedvaten en de zenuwen met de wervelkolom, het bekken, de ribben, het borstbeen en de andere organen. Het gevolg? Spier- en gewrichtspijnen kunnen veroorzaakt worden door verklevingen in de organen, met een constante druk op andere weefselstructuren en lichamelijke klachten als resultaat. Anders gezegd, de oorzaak van de pijn bevindt zich vaak op een andere plaats in het lichaam dan die waarop de pijn zich manifesteert. De methode van Frank De Bakker is een combinatie van embryonale principes, osteopathie en voetreflexologie. De geïntegreerde technieken creëren een balans in het organenstelsel en doen lichamelijke klachten verdwijnen door de onderliggende oorzaken doelgericht aan te pakken.

Wie kan terecht bij Goesting in Gezondheid?

Iedereen die lichamelijke klachten heeft, gezonder wil eten of gewoon goesting in gezondheid heeft, kan voor een behandeling of begeleiding in mijn praktijk terecht.

Met welke klachten kan ik terecht bij Goesting in Gezondheid?

Ik kan je onder meer helpen met:

1. Spier- en gewrichtspijnen:

 • geblokkeerde rug of nek
 • rugpijn, nekpijn, schouderpijn …
 • hernia
 • lumbago
 • spierkrampen of spierontstekingen
 • posttraumatische klachten

2. Klachten als gevolg van een blokkade:

 • maag- en darmklachten
 • spijsverteringsklachten
 • constipatie, prikkelbaar darmsyndroom
 • chronische blaasontstekingen
 • hormonale klachten
 • onvruchtbaarheid
 • (cluster)hoofdpijn, migraine
 • duizeligheid, evenwichtsklachten
 • oorsuizingen
 • vermoeidheid
 • stressklachten

3. Veelvoorkomende problemen bij baby’s en kinderen:

 • huilbaby’s
 • krampen
 • obstipatie
 • reflux
 • hoofd- en nekhoudingen
 • plagiocephalie
 • aanhoudende longklachten zoals slijmen en verstopte neuzen
 • slapeloosheid
 • eczeem
 • dyslexie
 • dyscalculie
 • ADHD
 • angsten
 • slordige fijne motoriek
 • rug-, nek-, arm-, beenpijnen
Hoe verloopt een osteopathische behandeling?

Een behandeling bestaat uit een intakegesprek, een onderzoek en de behandeling.

Het Intakegesprek

Tijdens een uitgebreid gesprek achterhaal ik de oorzaak van je klacht. Ik heb daarbij niet alleen aandacht voor de klacht zelf, maar stel ook vragen over je leefgewoonten, ziektegeschiedenis en typische familiale gezondheidsklachten. Zo krijg ik een duidelijk beeld van je lichaam en kan ik de beste behandelwijze bepalen.

Het onderzoek

Na het gesprek onderzoek ik alle bewegingssystemen van je lichaam en noteer ik alle blokkades en bewegingsbeperkingen in je lichaam. Nadien bespreken we samen de beste behandeling voor je klacht en bepalen we hoe we je klacht in de toekomst kunnen voorkomen.

De behandeling

Een behandeling gebeurt manueel en beperkt zich niet tot de plaats waar de klacht zich manifesteert. Na een behandeling geven we je lichaam de tijd om te reageren en zijn zelfherstellende vermogen aan te spreken.

Hoe vaak moet mijn behandeling worden herhaald?

Na een behandeling heeft je lichaam tijd nodig om zijn genezende krachten te ontplooien, tot een nieuw evenwicht te komen, en zo het probleem zelf op te lossen (zelfgenezing). Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van je klacht zijn er soms meerdere behandelingen nodig. De periode tussen twee behandelingen varieert van een week tot een maand.

Heb ik een voorschrift van de arts nodig?

Je hebt geen voorschrift nodig om door een osteopaat te worden behandeld.

Hoeveel kost een osteopathische behandeling?

Een osteopathische behandeling bij Goesting in Gezondheid kost 49 euro.

Als je een afspraak kosteloos wilt annuleren, moet je dat 24 uur op voorhand doen.

Wordt mijn osteopathische behandeling terugbetaald?

Osteopathie wordt in België door alle ziekenfondsen gedeeltelijk terugbetaald, op voorwaarde dat de behandeling door een erkende en professionele osteopaat wordt uitgevoerd. De meeste ziekenfondsen betalen vijf keer per jaar 10 tot 12,5 euro terug.

Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die osteopathie een maand vóór en drie maanden na een ziekenhuisopname vergoeden.

Moet ik een afspraak maken?

Ja. Als je een afspraak maakt, kan ik genoeg tijd voorzien om je goed te helpen. Je kunt je afspraak maken via telefoon 0497 53 61 21, via e-mail of via het contactformulier.

Heb je dringende osteopathische hulp nodig in het weekend of op feestdagen? Bel dan de Wachtdienst Osteopathie op 078 480 484 voor het adres en telefoonnummer van de osteopaat met wachtdienst in jouw regio.

Wat is het verschil tussen osteopathie, chiropraxie en kinesitherapie?

Chiropraxie behandelt vooral de wervelkolom met manipulaties en is ontstaan uit de osteopathie.

Kinesitherapie houdt zich voornamelijk bezig met plaatselijke behandelingen en revalidatie.

Osteopathie zoekt naar de onderliggende oorzaak van een probleem en behandelt daarbij drie lichaamssystemen: het pariëtaal systeem (botten, spieren, pezen, gewrichten, wervels …), het visceraal systeem (organen met hun fascia, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen) en het craniosacraal systeem (de schedel en de wervelkolom met daarin het hersenvocht, de vliezen en het centraal zenuwstelsel).

Wat betekenen jouw titels D.O, BSc.Hon.Ost. en MROB?

D.O. betekent Diploma in Osteopathy. Rond je succesvol een opleiding in de osteopathie met een geslaagde thesis af? Dan krijg je de graad D.O. Het is een kwaliteitslabel dat synoniem is voor een goede en degelijk opgeleide osteopaat.

BSc.Hon.Ost. is de afkorting van Bachelor of Science with Honors in Osteopathy. Een titel die ik behaalde aan de University of Wales in Cardiff.

MROB staat voor Member of the Registry of Osteopathy Belgium dat alleen erkende osteopaten met een D.O.-diploma registreert en hen de beschermde MROB-titel toekent. Alleen D.O.-gediplomeerden met een degelijke opleiding en een goede verzekering worden tot de vereniging toegelaten.